Blisko 80 przedsiębiorstw sektora spożywczego korzysta ze wsparcia firm grupy BPC (Business Penetration & Consulting oraz Synergy Poland) przy wyborze zintegrowanych rozwiązań klasy ERP. Są to producenci i dystrybutorzy, zarówno firmy małe jak i wielooddziałowe korporacje, przedsiębiorstwa reprezentujące różne branże m.in. mięsną, mleczarską, przetwórstwa owoców i warzyw. Każde z nich dotykają inne problemy związane z informatyzacją i każde z nich oczekuje innego rodzaju pomocy przy wyborze rozwiązań IT.
Od kilku lat branża spożywcza nazywana jest królową polskiego eksportu. Co druga malina, co trzecie jabłko i co piąty ziemniak sprzedawany za granicą pochodzi z Polski, która jest ósmym eksporterem wśród państw członkowskich UE. Obecnie najwięcej eksportujemy mięsa i jego przetworów (blisko 3% wartości polskiego eksportu towarów), produktów mleczarskich (1,1%), przetworów ze zbóż
i mleka (0,7%), przetworów z warzyw i owoców (0,7%). Wciąż umacniają się relacje polskiego handlu z krajami arabskimi, Chinami, Singapurem czy Wietnamem. Najnowsze dane GUS za rok 2012:
- Sektor spożywczy stanowi 18 % produkcji sprzedanej przemysłu w Polsce
i 8 % Produktu Krajowego Brutto; - Wartość produkcji sprzedanej wynosi 204,6 mld;
- Eksport produktów rolno-spożywczych stanowi 12,5% całości polskiego eksportu towarów.
W przemyśle spożywczym działa obecnie blisko 2560 przedsiębiorstw o zatrudnieniu powyżej 9 osób. Tylko 5% z nich stanowią podmioty zajmujące się produkcją napojów, reszta produkuje artykuły spożywcze. Niemal połowa zatrudnia do 49 osób, w około 40% zatrudnienie wynosi pomiędzy 50 a 249 pracowników, niewiele ponad 11 % przedsiębiorstw zatrudnia minimum 250 osób. To ta ostatnia grupa generuje aż 63 % przychodów ze sprzedaży całej branży spożywczej. Udział przedsiębiorstw dużych (250 i więcej pracujących) jest wyższy wśród producentów napojów (14,1% liczby przedsiębiorstw, realizujących 81% przychodów ze sprzedaży całego działu), niż wśród producentów art. spożywczych (10,9% liczby przedsiębiorstw, 60% przychodów ze sprzedaży).
Branżę spożywczą tworzą przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem produktów zwierzęcych, roślinnych, przetwórstwem wtórnym oraz produkcją używek. Produkty te mogą być nisko przetworzone lub stanowić efekt zaawansowanych procesów technologicznych. Sektor żywności obwarowany jest licznymi regulacjami prawnymi, określającymi standardy jakości. Przedsiębiorstwa branży spożywczej zobligowane są do przestrzegania restrykcyjnych przepisów sanitarnych, m.in. HACCP, GMP czy GHP. Dlatego istotne jest, by dokumentacja pochodząca z punktów kontrolnych (CCP) wskazywała sposób obróbki produktu dostarczanego do klienta i cały proces produkcji. Każdy CCP obwarowany jest rygorystycznymi wymogami oraz określone są dla niego granice tolerancji. Wyznaczona zostaje również częstotliwość wykonywania pomiarów w punktach kontrolnych. Konieczność spełnienia określonych norm sanitarnych w UE wiąże się z ponoszeniem wysokich nakładów inwestycyjnych, w tym przede wszystkim w maszyny oraz systemy informatyczne.